Apariții media

Zmeu în aparițiile media:

"Alpinistul Radu Turtă din Sângeorz-Băi a escaladat cel mai înalt vulcan din lume (FOTO)"

”Altitude Expeditions Team-Ojos del Salado 2021”, din care a făcut parte și alpinistul Radu Turtă din Sângeorz-Băi, a escaladat cel mai înalt vulcan din lume situat în Munții Anzi.

S-a întâmplat sâmbătă, 23 ianuarie 2021, la ora locală 11:10 când Adrian Ahritculesei și Radu Turtă au atins Vârful Ojos del Salado (6893m), cel mai înalt vulcan din lume.

”Ascensiunea a avut loc pe o vreme potrivnică, cu un strat de circa 35 de centimetri de zăpadă, însoțită de ninsoare și viscol, fiind fenomene atipice acestei perioade. În contextul pandemiei este singura expediție românească din sezonul 2020-2021 din Anzi”, se arată într-un comunicat.

Altitude Expeditions Team-Ojos del Salado 2021 a fost alcătuită din:

  • Adrian Ahritculesei (36 ani) din Petroșani, având în palmares Aconcagua, Ararat, Mont Blanc, Elbrus
  • Radu Turtă (42 de ani) din Sângeorz-Băi, președinte în Asociația Zmeu, ghid montan cu ascensiuni în Alpi, în special pe Mont Blanc, Elbrus, Aconcagua, Kilimamjaro, Everest BC,
  • Ovidiu Popescu (57 ani), organizator de expediții în munți înalți, conducător al Altitude Expedition Team în 58 de expediții în alpinismul de altitudine.

(…)

art1edit

"Un băcăuan a cucerit Anzii, pe timp de pandemie. Radu Turtă a atins Vârful Ojos del Salado, cel mai înalt vulcan din lume"

Băcăuanul Radu Turtă a reușit să atingă sâmbătă, 23 ianuarie 2021, vârful Ojos del Salado (6893 m), cel mai înalt vulcan din lume, ce face parte din lanțul muntos al Anzilor, la granița dintre Argentina și Chile.

Din expediție au mai făcut parte Adrian Ahritculesei (36 ani) din Petroșani, avand în palmares Aconcagua, Ararat, Mont Blanc, Elbrus, și Ovidiu Popescu (57 ani), organizator de expediții în munți înalți, conducator al Altitude Expedition Team în 58 de expediții.

„Ascensiunea a avut loc pe o vreme potrivnică, cu un strat de circa 35 de centimetri de zapadă, însoțită de ninsoare și viscol, fiind fenomene atipice acestei perioade. Cu siguranță, pozele de vârf ale expediției sunt unice prin consistența stratului de zăpadă, în contextul celor câteva ascensiuni românești anterioare. Atât nisipul fierbinte din timpul zilei, cât și frigul pătrunzător al nopții din Atacama pot fi rezumatul existenței mele, ca individ”, ne-a transmis Radu Turtă, președintele Asociației Zmeu, ghid montan cu ascensiuni în Mont Blanc Elbrus, Aconcagua, Kilimamjaro, Everest.

(…)

art2edit

Un ghid montan „adoptat” de Sîngeorz-Băi a cucerit cel mai înalt vulcan din lume. Printre provocări: carantina în cort la 4.900 de metri

Radu Turtă are 42 de ani, este ghid montan, iar în urmă cu 6 ani ani și-a lăsat baltă viața din Bacău și s-a mutat tocmai în Sîngeorz-Băi. Pe un deal din idilica stațiune, la 5 kilometri de centrul orașului, și-a construit de la zero o căsuță tradițională unde locuiește alături de soție și pe care o și închiriază iubitorilor de natură. Iubitorilor de natură le arată minunățiile din zonă și ia la pas munții din apropiere.

În plină pandemie, Radu Turtă și Adrian Ahritculesei au fost singurii români care au reușit să pună la punct o expediție montană, în Anzi. În acest weekend au reușit să cucerească Vârful Ojos del Salado, cel mai înalt vulcan din lume, situat la 6.893 de metri altitudine.

Ascensiunea a avut loc pe o vreme potrivnică, cu un strat de circa 35 de centimetri de zăpadă, însoțită de ninsoare și viscol, fiind fenomene atipice acestei perioadă. Cu siguranță pozele de vârf ale expediției sunt unice prin consistența stratului de zăpadă.

 

(…)

edit2

Trei români au escaladat cel mai înalt vulcan din lume: Ojos del Salado

Cei trei români au cucerit vulcanul sâmbătă, 23 ianuarie 2021, la ora locală 11:10, atunci când Adrian Ahriţculesei, Radu Turtă şi Ovidiu Popescu au atins vârful Ojos del Salado, cel mai înalt vulcan din lume.

“Ascensiunea a avut loc pe o vreme potrivnică, cu un strat de circa 35 de centimetri de zăpadă, însoțită de ninsoare și viscol, fiind fenomene atipice acestei perioade. În contextul pandemiei este singura expediție românească din sezonul 2020-2021 din Anzi”, se arată într-un comunicat.

Altitude Expeditions Team-Ojos del Salado 2021 a fost alcătuită din:

– Adrian Ahriţculesei (36 ani) din Petroșani, având în palmares Aconcagua, Ararat, Mont Blanc, Elbrus;

– Radu Turtă (42 de ani) din Sângeorz-Băi, președinte în Asociația Zmeu, ghid montan cu ascensiuni în Alpi, în special pe Mont Blanc, Elbrus, Aconcagua, Kilimamjaro, Everest BC;

– Ovidiu Popescu (57 ani), organizator de expediții în munți înalți, conducător al Altitude Expedition Team în 58 de expediții în alpinismul de altitudine. 

(…)

edit12

O premieră mondială de suflet, la care au contribuit și alpiniștii Radu Turtă și Dorin Cîrcu din Sângeorz-Băi!

O echipă de alpiniști români – din care au făcut parte Radu Turtă și Dorin Cîrcu din Sângeorz-Băi – au reușit să bifeze o premieră mondială. În cadrul unei spectaculoase și memorabile expediții, ei au ajuns pe o rută nouă în vârful Ararat (Turcia).

Dorin Cîrcu din Sângeorz-Băi, alături de prietenul său, Radu Turtă, stabilit aici în urmă cu șase ani, au mai bifat o performanță! Au reușit să ajungă în vârful Ararat din Turcia, la o altitudine de 5137 m!

Alpiniștii români au ales o rută nouă, parcursă în premieră. Ruta a fost deschisă pe versantul estic al muntelui Ararat, de la nivelul taberei de bază situate la 2500 m, până pe vârful de 5137 m. 

(…)

edit4

Premiera in Ararat – “Geta Route”, o noua ruta deschisa de alpinistii romani

Vineri, 13 august 2021, ora locala 9.35, a fost atins varful Ararat din Turcia, avand altitudinea de 5137 m, pe o ruta noua urcata in premiera de Altitude Expeditions Team. Ruta a fost deschisa pe versantul estic al muntelui Ararat de la nivelul taberei de baza situata la 2500 m pana pe varful de 5137 m.
Echipa de varf a fost formata din: Radu Turta, Nicolae Voicu, Dorin Circu, Mihai Popescu, Ali Arsin si Ovidiu Popescu. Altitude Expeditions Team este divizia de munti inalti a Clubului Montan Altitudine, membru al Federatiei Romane de Alpinism si Escalada (FRAE).
Noua ruta deschisa pe versantul estic al muntelui Ararat a fost denumita “Geta Route” in memoria alpinistei Dor Geta Popescu care la data 8 august 2013 a fost cea mai tanara alpinista care a atins pe ruta clasica varful Ararat de 5137m.

 

(…)

edit11

Alpiniștii Radu Turtă și Dorin Cîrcu plănuiesc două noi expediții. Cât de costisitoare sunt

Alpiniștii Radu Turtă, originar din Bacău, dar stabilit la Sângeorz-Băi, și Dorin Cîrcu din Sângeorz-Băi, care urmează să plece în luna ianuarie 2022 în Kilimandjaro, cel mai înalt vârf din Africa, iar apoi în Aconcagua, pe unul dintre cele șapte vârfuri importante ale lumii, au explicat, în ședința Colegiului prefectural care sunt costurile expedițiilor montane și de ce le-ar prinde bine un ajutor din partea sponsorilor.

Radu Turtă este președintele Asociației Zmeu și vicepreședinte al Asociației Extreme Expedition. Face alpinism din 2005, antrenează oameni să urce pe munți înalți, fiind și instructor de fitness și de nutriție.

El a urcat până acum pe cele mai importante vârfuri din lume: Gran-Paradiso, cel mai înalt vârf din Alpii italieni, Dufourspitze din masivul Monte Rosa, Matterhorn, situat în Alpii Pennini, Mont Blanc de mai multe ori, Elbrus, Kilimandjaro, Aconcagua, Everest Base Camp, Araratul Mic, Araratul Mare – premieră mondială – iar de curând s-a întors din Nepal. De asemenea, a participat și la proiectul ”Toate pânzele sus!”, după cartea lui Radu Tudoran, care a plecat din ambarcațiunea cu vele din Varna și s-a oprit în Țara de Foc.

 

(…)

Alpinistii

Turismul culinar prinde și în zona noastră. Alpinistul Radu Turtă îl promovează

Turismul montan culinar oferă, în aceste zile caniculare de august, o adevărată experiență răcoroasă și în același timp sănătoasă. Alpinistul Radu Turtă, stabilit în Bistrița-Năsăud, conduce în Munții Rodnei grupuri de turiști care urcă pe două vârfuri, dorm la stână și se bucură de toate bunătățile făcute de ciobani.

După ce a condus restaurante în zona sa de baștină, Bacău, Radu Turtă, a lăsat totul baltă anticipând parcă problemele cu care se va confrunta HoReCa în pandemie, și s-a stabilit la poalele vârfului Măgura din Munţii Rodnei, unde duce o viață liniștită, departe de forfota orașului.

Atunci când nu este ocupat să urce cele mai înate vârfuri din lume, și de regulă este cam ocupat, Radu Turtă face ghidaje prin Munții Rodnei cu cazare la Stâna Putredu Moară.

 

(…)

Radu-Turta-1

COLABORATORI SI SPONSORI: